Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2007 10:10 - Как да си отгледаш гора?
Автор: j11a Категория: Хоби   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
0



Залесяване на сечището в местността „Момина скала”

На 5 май 2007 г. от 10 часа в местността "Момина скала" в Природен парк „Витоша” Горичка отново ще засажда дървета.

Малко предистория

През 2001 г. силен смерч унищожава смърчови гори на Витоша. В засегнатите площи започва масово разпространение на бръмбара корояд. През следващите няколко години короядът причинява изсъхването на над 600 хектара смърчови гори. В последствие започва изсичането на изсъхналите площи, като до края на 2006 г. са изсечени над 50 хектара без адекватни мерки за залесяване.

Съгласно изискванията на лесничейството и Плана за управление на Природен парк „Витоша” ще залесяваме основно с двегодишни фиданки от смърч и бяла мура, с участие на други местни видове. Идеята е да се подпомогнат естествените процеси на възобновяване на гората като се запазят наличните дръвчета в сечищата и се осигури по-голямо видово разнообразие, гарантиращо жизненост и устойчивост на гората.


Горичка ще се включи в проект-модел за “осиновяване” на увредени и изсечени горски участъци като залеси и осигури грижи през следващите няколко години за 12 декара иглолистна гора в сечището до „Момина скала”. С това Горичка подкрепя реализацията на проект за възстановяване и устойчиво управление на горските екосистеми на територията на парка, разработен от Инициативна група „Витоша”.


image



Как да се включиш?

Със средства

С 1800 лева от парите останали от последното засаждане ще залесим  12 декара на Витоша тази година. Но залесяването в местността „Момина скала” ще може да продължи, ако има нови дарения. Ако не успеем да организираме залесяването на повече декари тази пролет, ще използваме останалите средства при следващото засаждане, което очакваме да бъде през есента.

Тази година няма да засаждаме отраснали фиданки, както предните години в Южния парк, а едва поникнали. По тази причина цената за залесяване на един декар е 150 лева.

Дари дръвчета

Като доброволец

Чакаме те пред ресторант „Момина скала” в 10 часа на 5 май. Държавно лесничейство София ще осигури инструментите и фиданките, а ти помисли за ръкавици и кало-устойчиви обувки. За да знаем какъв брой доброволци да очакваме, прати ни е-мейл, ако смяташ да идваш - много ще ни улесниш. Ние ще ти потвърдим, тъй като ще ни е невъзможно да осигурим инструменти и работа на всички желаещи.


Как да стигна до "Момина скала"?

 

Местността "Момина скала" се намира в близост до "Златните мостове" на Витоша. До "Златните мостове" вече няма обществен транспорт, но можеш да се придвижиш с маршрутка от "Руски паметник." Възможно е в деня на залесяването да има и специален транспорт, но за това чакай включване.

От "Златните мостове" следвай маркировката за "Момина скала" (от паркинга пред ресторант "Златни мостове" тръгваш вляво по асфалтов път и след 500 м се отделя маркирана пътека, която за 15 минути те извежда на шосето пред "Момина скала").

Придвижващите се с автомобил следват шосето през "Златните мостове" за "Момина скала".


Отчет

Както обикновено, след събитието ще бъде публикуван отчет за всички разходи, за да е ясно къде са отишли парите. 



WWW.GORICHKA.BG



Тагове:   гора,   как,   отгледаш,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: j11a
Категория: Забавление
Прочетен: 65013
Постинги: 24
Коментари: 3
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930